« Tagasi

Tõrvaaugu talu tatraleivasegud pälvisid mahetoidu konkursil eripreemia

Katri Reinsalu
Raplamaa Sõnumid, 24.11.2021

Novembri alguses kuulutati välja tänavuse aasta parimad mahetoidud ja -joogid. Nende seas leidsid eripreemiaga äramärkimist ka Tõrvaaugu Mahe talu leivasegud.

Selle aasta parim mahetootja on Piret ja Matthew Hilli Väike Mahetalu Läänemaalt. Aasta parim mahetoit on Saare Maakari OÜ Uustla talu grilljuust "Küüslauk" ja parim mahejook Wilawander OÜ rabarberi täismahl. Lisaks neile tiitlitele jagati välja ka hulk eripreemiaid. Läbimõeldud funktsionaalse toidu eripreemia sai meie oma Tõrvaaugu talu tatraleivasegude eest.

Tõrvaaugu talu on tatrasõpradele tuttav. Märjamaa vallas, üsna maakonna piiri ääres on talu enam kui kümme aastat tatart kasvatanud ja sellest erinevaid tooteid turule toonud. Tänavu tuldi välja tatraleivasegudega. Lisaks toortatrajahule on segudes ka muid kasulikke lisandeid nagu kanepi- ja kõrvitsaseemneid, köömneid ja linaseemnejahu.

Tatraleiba on Tõrvaaugu talus ammu küpsetatud. „Aga seda on raske kaugele transportida. Säilivusaeg on küpsetatud leival lühike," tõdes peremees Janek Kuusik. Sellest sündiski mõte arendada välja tatraleiva jahusegu. Jahusegul on loodetud pikk säilivusaeg, see on lihtne ja seda on võimalik ka eksportida ja väljaspool kohalikku turgu müüa.

Eelmise aasta suvel sai talu kokkuleppele Tartu Ülikooli toidutehnoloogidega, et mõte ellu viia. Möödunud suve lõpus jõudis toode talu valikusse.

Aga miks just tatar? Leib kipub enamasti ikka rukkiga seostuma. Tatraleib on hea lahendus neile, kes uusi maitseelamusi otsivad, aga eelkõige neile, kes tavalist leiba tarbida ei saa, näiteks gluteenitalumatuse tõttu. „Hindamisel leiti, et teie tatraleivasegud on väga hea gluteenivaba alternatiiv tavalisele leivale, lisatud on juuretis ja selge õpetus, lihtne valmistada. Tatraleivasegu kooritud kanepi- ja kõrvitsaseemnetega on hästi paigas magususe ja soolasusega. Tatraleivasegu kõrvitsaseemnete ja linaseemnejahuga on samuti hea maitsega. Mõlemad on tavatarbijale sobivama maitsega kui tatraleivad tavaliselt," jagas pererahvas hindamiskomisjoni kommentaari. Muid kergitusaineid segule lisama ei pea, pakis on kaasas kuivatatud juuretis.

Tunnustuse võttis talu vastu videosilla vahendusel. „Tunnustus tekitas rõõmu- ja rahulolutunde. Selle toote kallal sai tööd tehtud," ütles Janek Kuusik. Pererahvas loodab, et tunnustus aitab leivasegudele rohkem tähelepanu tõmmata ja annab ka neile endile usku, et leivasegud võivad veel kaugele jõuda.

Parima mahetootja ja -toote konkurss toimus kaheteistkümnendat korda. Konkursse korraldab maaeluministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga.



Tõrvaaaugu Mahe talu tatraleib. Foto: FB